NAS SAILING CENTER
51521 Punat, Krk
Obala 21
M. +385 98 18 66 798
HrvatskiEnglishGerman

Punat

Krčki biser u najzaštićenijoj uvali sjevernog Jadrana.

Punat je priobalno naselje smješteno u najzaštićenijoj uvali na sjevernom Jadranu - Puntarskoj dragi, na otoku Krku. U samom središtu nalazi se otočić Košljun, biser Puntarske drage, a mještani ga nazivaju Mostir. Franjevci su tu izgradili samostan u 15. stoljeću, ali povijest i legende otočića datiraju još iz rimskog doba.

Jedna od legendi kaže da je cijela uvala nekada bila polje, ai danas se u moru mogu vidjeti dugi suhi kameni zidovi. Stariji naraštaji navodno se sjećaju kako su franjevci prelazili na drugu obalu, nasuprot Punatu - Sv. Zbog toga je plovni put na ovom području ograničen na čamce s gazom do 1,5 m.

Punat - lokacija

Punat karta

Punat se nalazi na jugozapadnom dijelu otoka Krka i jedno je od većih mjesta na otoku. Od svih hrvatskih otoka, otok Krk je najbliži srednjoj i zapadnoj Europi. Most do kopna povezan je s mrežom autocesta koja se proteže gotovo do svih europskih gradova. (Ljubljana, Slovenija 2h 30min, Beč, Austrija 5h 40min, München, Njemačka 6h 30min, Zürich, Švicarska 8h 30min).

Najbliža međunarodna zračna luka je Zračna luka Rijeka [RJK] koja je također smještena na otoku, 20 km od Punta. Tijekom posljednjih nekoliko godina, zračna luka bilježi stalni rast. Trenutno je povezana izravnim letovima sa mnogim europskih destinacija - Berlin, Bruxelles, Dresden, Dubrovnik, Dusseldorf, Goteborg, Hamburg, Hannover, Koln, Košice, London, Munchen, Osijek, Oslo, Riga, Sofija, Split, Stockholm, Stuttgart, Tallinn, Tel Aviv, Varšava, Zagreb. Trend povećavanja direktnih letova svake je godine u porastu.

Marina Punat

Marina Punat je jedna od najvećih marina na hrvatskoj obali, a zasigurno i najstarija. Smještena u prirodno zaštićenom zaljevu, drugi je dom mnogim vlasnicima jahti iz cijele Europe. Marina ima kapacitet od 1.000 vezova u moru i 500 mjesta na suhom. U neposrednoj blizini Marine Punat nalazi se mali obiteljski hotel Kanajt sa svim sadržajima za moderne putnike ili vlasnike jahti.

Aktivnosti - što raditi u Puntu?

Punat na otoku Krku jedno je od najpogodnijih mjesta na Jadranu za cjelogodišnje učenje prvih jedriličarskih koraka s obzirom na to da je odmak prema pučini gotovo uvijek praćen vjetrom u jedra.

Ako Punat posjećujete u ljetnim mjesecima, ne propustite posjetiti skrivene plaže između Punta i Stare Baške koje su dostupne brodom, samo s morske strane.